gelukkig gezin met pasgeboren baby lachen plezier buiten leesten apeldoorn fotografie fotoshoot lifestyle fotografie

Wat is lifestyle fotografie?

Je leest het tegenwoordig steeds vaker. Fotografen die zichzelf lifestyle fotograaf noemen. Op mijn website ben je dit waarschijnlijk ook een paar keer tegengekomen. Maar misschien heb je er nog nooit van gehoord of vraag je je gewoon af wat is lifestyle fotografie nou eigenlijk?

Er zijn 2 typen fotografie waar je waarschijnlijk vaker van gehoord hebt: portretfotografie en documentaire fotografie. Bij documentaire fotografie wordt er letterlijk een moment in de tijd bevroren en vastgelegd precies zoals het op dat moment is. Er wordt bij documentaire fotografie helemaal niets geregisseerd, er worden geen aanwijzingen of opdrachten gegeven.

Daarentegen wordt er vaak bij portretfotografie wel geregisseerd. Een persoon, voornamelijk in een studio, wordt op een bepaalde plek in een bepaalde houding neergezet en gevraagd een bepaalde kant op te kijken.

Ik als lifestyle fotograaf

Lifestyle fotografie is eigenlijk een beetje een combinatie van deze twee typen fotografie. Het is een spontaan moment tussen mensen vangen zoals het op dat moment gebeurt. Hierbij houd ik wel altijd rekening met bepaalde factoren. Zoals van welke kant het natuurlijke licht vandaan komt, wat er allemaal in de achtergrond te zien is (storende factoren probeer ik te vermijden, of haal ik weg uit het beeld) of van te voren welke kleding het beste uitkomt op de foto.

Maar waar het vooral om gaat bij lifestyle fotografie is de interactie tussen jullie. Door middel van vragen en kleine opdrachten probeer ik een bepaalde reactie uit te lokken, waardoor je toch een heel spontaan beeld krijgt. Dit kunnen grapjes zijn, knuffels, kietelaanvallen of wedstrijdjes. Hierdoor voel je je snel op je gemak, want het is een hele relaxte en natuurlijke manier van fotograferen. En je krijgt foto’s waarop je jullie ook echt zal herkennen. Een lifestyle fotoshoot kan zowel thuis als op locatie plaatsvinden.

Lifestyle newborn fotografie

Baby’s (en kinderen) voelen zich het meest vertrouwd in hun eigen omgeving. Daardoor zijn ze helemaal zichzelf en komen ze het best tot hun recht op de foto’s. Zo krijg je te zien wie ze echt zijn en hun echte emoties. Je kent vast wel de geforceerde babyfoto’s waar kindjes in een bepaalde houding in een mandje gelegd worden met allemaal accessoires. Daar gaat het tijdens een lifestyle newbornshoot niet om. Het gaat juist om het echte verhaal, ongeposeerd en ontspannen. Je kunt echt van elkaar genieten en extra veel kusjes en knuffels geven aan je kindje. Daarmee laat ik je niet aan je lot over en zal ik je natuurlijk helemaal begeleiden tijdens de fotoshoot.

Ook kan het met baby’s voorkomen dat er tussendoor gevoed of verschoond moet worden. En dat is natuurlijk helemaal prima. Ik vind een relaxte en ontspannen sfeer echt heel belangrijk. Zo lang jullie kindje zich maar comfortabel voelt.

Mama en dochter spelen samen in zand van soesterduinen. Blij gelukkig intiem moment vol liefde

Heb je interesse in een lifestyle fotoshoot of heb je een vraag? Neem vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.

Liefs,